ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΒΡΑΧΥΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΦΥΛΩΝ
Γράφει η Σέλτσα Κ. Τζένη,
Κτηνίατρος, MSc Χειρουργικής
Χειρουργός Μαλακών Ιστών & Ορθοπεδικός -Κτηνιατρικό Κέντρο Δυτικής Θεσσαλονίκης
Το αναπνευστικό σύνδρομο των βραχυκεφαλικών φυλών (BOAS-Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome) είναι μια σειρά αναπνευστικών προβλημάτων που εμφανίζονται σε βραχυκεφαλικές φυλές σκύλων, όπως τα Bulldog, Boxer, Pug, Pekignese, Boston Terrier και τα Shih Tzu κ.α. Το βραχύ κρανίο τους συνοδεύεται από βράχυνση και σύμπτυξη ρινικών και ρινοφαρυγγικών οδών και οδηγεί σε αυξημένη εισπνευστική αντίσταση.
Στενά συνδεδεμένες είναι οι εξής ανατομικές ανωμαλίες: στενοί μυκτήρες, επιμηκυσμένη/υπερμεγέθης μαλακή υπερώα, υποπλασία τραχείας, εκστροφή πλάγιων λαρυγγικών κοιλιών, σύμπτωση τοιχωμάτων λάρυγγα και τραχείας. Ο συνδυασμός των παραπάνω έχει σαν αποτέλεσμα τη χρόνια έμφραξη της αναπνευστικής οδού. Οι επιπτώσεις έχουν επίδραση στο γαστρεντερικό σύστημα (οισοφαγίτιδα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, γαστρίτιδα κ.α.) αλλά και στη θερμορύθμιση.
Τα αποτελέσματα αυτά προέκυψαν λόγω της εντατικής επιλογής βραχυκεφαλικών ατόμων προς αναπαραγωγή, με σκοπό τη σταθεροποίηση των χαρακτηριστικών και στις επόμενες γενιές.
Συμπτώματα του συνδρόμου
Αυτές οι ανωμαλίες οδηγούν σε συμπτώματα όπως θορυβώδης αναπνοή ακόμα και σε κατάσταση ηρεμίας, ενώ κατά τη διάρκεια της άσκησης μπορεί οι σκύλοι να εμφανίσουν δύσπνοια ή να κουράζονται υπερβολικά. Επίσης, είναι ευάλωτοι σε υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία και έντονο στρες. Συχνά παρατηρείται βήχας ή πνιγμός, ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί κυάνωση (μπλε χρώμα στη γλώσσα ή τα ούλα) λόγω ανεπαρκούς οξυγόνωσης. Σε περιπτώσεις έντονης αναπνευστικής δυσχέρειας οι σκύλοι μπορεί να εμφανίσουν συγκοπτικά επεισόδοα, λιποθυμία ή κατάρρευση. Τα συμπτώματα αυτά μειώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής και συχνά επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου αν δεν αντιμετωπιστούν.
Η διάγνωση γίνεται μετά από συνεκτίμηση του ιστορικού, της κλινικής εικόνας και των ευρημάτων της ενδοσκόπησης του αναπνευστικού.
Η θεραπεία
Στα ήπια περιστατικά συστήνονται συντηρητικά μέτρα (διατήρηση του σκύλου σε φυσιολογικό σωματικό βάρος, αποφυγή έντονης άσκησης και διασφάλιση ότι βρίσκεται πάντα σε δροσερό και καλά αεριζόμενο περιβάλλον). Σε σοβαρές περιπτώσεις συστήνεται χειρουργική επέμβαση, όπως η εκτομή σφηνοειδούς τμήματος του μυκτήρα-ρινοπλαστική και πλαστική της μαλακής υπερώας, όσο το δυνατό πιο νωρίς.
Συμπεράσματα
Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι η έγκαιρη χειρουργική αποκατάσταση των ανωμαλιών του BOAS, οδηγεί σε άμεση βελτίωση της κλινικής εικόνας και της ποιότητας των ζώων αυτών.