Η μάζα αυτή ονομάζεται τριχοβεζωάριο η τριχόμπαλα και καταλήγει στο στομάχι ως επακόλουθο της κατάποσης μετά από αυτοπεριποίηση του τριχώματος
Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες γατών πιστεύουν ότι η αποβολή τριχοβεζωαρίων είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό και δε χρήζει κτηνιατρικής φροντίδας.
Το πεπτικό σύστημα της γάτας υπό φυσιολογικές συνθήκες μπορεί να διαχειριστεί τις τρίχες και να τις αποβάλει με τα κόπρανα.

Η τακτική αποβολή σε εβδομαδιαία βάση σχετίζεται με υπέρμετρη κατάποση η μειωμένη κινητικότητα του πεπτικού συστήματος

Έτσι σε περίπτωση υπερβολικής αυτό-περιποίησης η γάτα μας μπορεί να έχει μια κνησμώδη δερματοπάθεια ,πόνο, άγχος η ακόμα και προσβολή από ψύλλους ενώ σε περίπτωση μειωμένης κινητικότητας του γαστρεντερικού μπορεί να κρύβεται μια χρονιά νόσος, μια τροφική αλλεργία-δυσανεξία η μια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.

Στις μακρύτριχες γάτες η αποβολή τριχοβεζωαρίων είναι πιο συχνή από ότι στις κοντότριχες.

Σε γενικές γραμμές αλλαγή στη συχνότητα αποβολής η συνδυασμός της με απώλεια βάρους πρέπει να μας οδηγήσει στον κτηνίατρο μας για έλεγχο κάποιας πιθανής γαστρεντερικής νόσου.

Σε περίπτωση που δεν βρεθεί κάποιο αίτιο συνιστώνται προληπτικά το τακτικό χτένισμα και η χορήγηση κάποιου βοηθητικού συμπληρώματος διατροφής για τριχοβεζωάρια